Puulinna, Turku
As Oy Turun Puulinna sijaitsee Turun Linnanfältin puutaloalueella. Asunto-osakeyhtiöön kuuluu kaksi kerrostaloa, joissa on yhteensä 94 korkealuokkaista asuntoa ja pihakannen alle rakennettu 55-paikkainen autohalli. Turun Puulinna on OP-Vuokratuoton ensimmäinen puukerrostalokohde. Se valmistui keväällä 2018.
As Oy Turun Puulinna rakennettiin Linnanfältin alueelle, joka on 8,5 hehtaarin puutaloalue Linnankadun varrella, Merikeskus Forum Marinumia vastapäätä. Turun kaupunki järjesti alueesta Moderni puukaupunki -kilpailun vuonna 2008, jonka NCC yhteistyökumppaninsa kanssa voitti, ja jonka pohjalta laadittiin asemakaavamuutos. Alueella on muutamia suojeltuja rakennuksia, joten korttelin uuteen ilmeeseen kuuluu uutta ja vanhaa.
– Koska alueella on suojelukohteita, otettiin ne huomioon heti kohteen suunnittelussa ja rakentamisen kaikissa vaiheissa. Vanhojen rakennusten reagointia seurattiin mm. tärinämittarein rakentamisen aikana, eikä mittauksissa havaittu mitään poikkeavaa, vastaava työnjohtaja Seppo Kalliola kertoo.
Puulinna rakennettiin nousevan sääsuojan alla suurelementeistä; sääsuojan sisällä oli siltanosturi, jolla saatiin kaikki elementti- ym. nostot tehtyä kerroksiin koko rakentamisen ajan säältä suojassa. Sääsuojaa siirrettiin kolme kertaa lohkolta toiselle rakentamisen edetessä. Poikkeuksellisen sateisesta kesästä huolimatta hanke eteni kohtuullisen hyvin ja rakenteet saatiin säilymään kuivina.
– Kohde oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että se oli ensimmäinen tällainen puurakennushanke Turussa. Se oli rakentajille ja työnjohtajille uusi kokemus, josta opittiin paljon, ja se toimii hyvänä referenssinä, Kalliola toteaa.
Puurakentaminen betonia vähähiilisempää ja joustavampaa
Puulinnassa ensimmäisestä kerroksesta ylöspäin kaikki on hissikuiluja myöten puuta, lukuun ottamatta kylpyhuoneiden lattioita ja välipohjien kipsilevyjä. Kohde toteutettiin suurelementeillä, joissa on kantavana pystyrakenteena puutolpat, ja jäykistys tehtiin tolppien päälle asennetulla sisäpuolisella levytyksellä. Tämän päivän puukerrosrakentaminen on paloturvallista, koska vaatimuksena yli 2-kerroksisissa puurakennuksissa on sprinklaus, eli automaattinen palosammutusjärjestelmä.
Pienemmän ympäristökuorman lisäksi puurakentamisessa on etunsa. Talojen kokoaminen suomalaisesta puusta tehdyistä puuelementeistä kävi nopeasti. Runkotoimittaja oli Pyhännän Rakennustuote (PRT-Pro) ja esivalmistetut suurelementit tulivat Hartolan tehtaalta. Niissä oli valmiina myös ikkunat ja sisäseinien kipsilevyt sekä osittain integroitu talotekniikka. Sisätöihin päästiin nopeammin, kun betonin kuivumista ei tarvinnut odottaa. Puuelementit myös antoivat vapautta huoneiden kokojen suunnitteluun.
– Rakennusjärjestelmä on hyvin joustava, eivätkä jännevälit tule heti vastaan. Saimme myös materiaalintoimittajalta ohjausta. Suunnittelu oli hyvin perusteellista, koska tämä oli ensimmäinen puukerrostalomme, ja haluamme tulla siinä hyväksi. Akustiikkasuunnitelma tehtiin erikseen, ja akustiikka on puutaloissa yleensä erittäin hyvä. Huonekorkeus on hieman betonitaloja korkeampi, arkkitehti Niklas Kronberg Arkkitehtitoimisto Schauman Arkkitehdeistä kertoo.
Tietoa puurakentamisesta
- Kasvaessaan kuutio puuta sitoo tonnin hiilidioksidia ilmakehästä.
- Puupinta on antibakteerinen ja tasaa sisäilman kosteutta.
- Kevyet rakenteet, betoniin verrattuna painoa viidesosa.
- Puuelementit suojataan yleensä paloa vastaan suojaverhouksella, esimerkiksi kipsilevyillä.
- Puukerrostaloissa sprinklaus (automaattinen palosammutusjärjestelmä) pakollinen, maksaa noin 100 e/neliö.
- Puu ei sovellu maanalaiseen tai väestönsuojien rakentamiseen.
- Hyvä ilmaääneneristävyys; suunniteltava hyvin, askelääniä on vaimennettava.
- Kotimainen, uusiutuva, ekologinen ja paikallinen rakennusmateriaali.